Csak ügyesen!


Ezen a héten egy nagyon hasznos kis mozaikszót mutatok meg, ami mind a napi feladatainkhoz, mind a hosszabb távú éves céljainkhoz, vagy életcéljainkhoz nagy segítséget fog jelenteni.

Emlékszünk még talán a villanykörte esetére.

Miért is torlódott napokon keresztül a körte kicserélésének bonyolult feladata? Mert nem volt egy lépésben elérhető, s mivel nem bontottuk le apróbb lépésekre, hozzákezdeni sem tudtunk, vagy csak óriási időkieséssel.

Vagy ha pl. felírjuk magunknak a listánkra: megtanulni héberül. Mit kezdünk vele? Mikor tanulunk meg héberül? Ma este jó lesz? Vagy egyszerűen csak felírhatjuk, hogy „héberezni”. Mi a gond vele? Nem tudjuk, milyen szinten, mennyi idő alatt miért szeretnénk héberül tudni, és nem fogjuk tudni azt sem, mikor vagyunk készen vele.

Vagy felírhatjuk magunknak: Két éven belül elérni az evangéliummal a budapesti egyetemistákat. Mit jelent pontosan az, hogy „elérni”? Biztos, hogy két év alatt ezt meg tudjuk tenni? Van hozzá elég erőforrásunk?

A következő öt évben 100 fősre duzzasztani a gyülekezet létszámát”. Dicséretes igyekezet, és nem is lehetetlen, hogy teljesüljön. De tényleg rajtunk múlik?

A betűszó így hangzik:

S.M.A.R.T. azaz ügyes

Specific = Meghatározott

Measurable = Lemérhető

Achievable = Elérhető

Realistic = Reális

Time related = Időhöz kötött

Hasznos szempontok ahhoz, hogy megítéljük, mennyire jók a teendőink, vagy akár hosszabb távú célkitűzéseink.

1. Specific, azaz Meghatározott.

Körbe tudom írni, mi az, amit el szeretnék érni? A „valamit kezdeni a rumlival” helyett „átválogatni az íróasztalomon feltorlódott papirokat”

2. Measurable azaz Lemérhető

Honnan fogod tudni, hogy készen vagy? Ahelyett, hogy „héberezni”, mondhatod, hogy megtanulni az 5. lecke szavait, de akár azt is mondhatod, hogy „letenni egy középfokú nyelvvizsgát”, vagy naponta 5 szóval bővíteni a szókincsemet a következő fél évben, vagy elvégezni egy kezdő/haladó tanfolyamot… Tudod azt is, hogyan haladsz vele, azt is, készen vagy-e, teljesítetted-e.

3. Achievable azaz elérhető

A napi feladatok tekintetében értsük úgy, hogy egy lépésben, egy ültő helyben elvégezhető. (ld villanykörte esete) Mikor hosszabb távú célokat tűzünk ki, gondoljuk végig, hogy valóban ez-e a következő lépés a nagyobb céljaink eléréséhez. Pl valóban egy héber nyelvvizsga vezet tovább ahhoz, hogy izraeli arabok között gyülekezetet plántáljunk? S a kitűzött célunk valóban elérhető a következő lépésben, vagy vannak feltételei, amelyeket előre kellene vennünk?

4. Realistic azaz reális, megvalósítható

Maradva a fenti példánál: tényleg el tudom érni két éven belül a budapesti egyetemistákat? Általában jobb olyan célokat kitűzni, amelyekre közvetlen hatásunk van. Még mindig az egyetemistáknál maradva: A következő két évben hetente két alkalommal szolgálni diákok felé szórólappal, beszélgetéssel, könyvesasztallal… Vagy elindítani egy bibliatanulmányozó alkalmat. Az eredményt senki emberfia nem tudja garantálni. Hisszük, hogy Isten megáldja majd az erőfeszítéseidet, de hiba lenne azt írni, hogy „megtérítek 25 diákot” ugyanis nem térhetsz meg helyettük.

Ugyanez igaz a gyülekezetre is. A gyülekezetedet teheted jobbá, készülhetsz többet az alkalmakra, vagy indíthatsz kiscsoportokat, programokat. De hogy hányan jönnek el, arra nincs közvetlen hatásod. Még ha nem is hangzik lehetetlennek, hogy egy gyülekezet ekkorát nőjön, maradjunk annál, amit mi megtehetünk!

A napi teendők megfogalmazásában talán jobban érezzük a(z ir-) realitást: „Kifesteni a házat” „megírni 500 oldalt” 🙂

5. Time related azaz időhöz kötött

Van-e határideje annak, amit magad elé tűztél? Tudod-e, hogy milyen napokat, időszakokat tudsz felszabadítani rá? Hétfőn és szerdán délután mégy az egyetemistákhoz, vagy csak „valamikor”? Tudod, hogy mennyi ideig szeretnél pl a héberre koncentrálni, mikorra szeretnéd elérni az eredményeidet?

Vagy egy adott feladatodnak van konkrét határideje? Esetleg ha nincs, csak „jó lenne”, adhatsz te is neki egyet. Pl ezen a héten KICSERÉLEM VÉGRE A VILLANYKÖRTÉT!!!!

Akár célokat, akár projekteket indítunk, akár megpróbáljuk napi teendőkre váltani őket, ez az öt szempont segít észrevenni, ha a terveinkbe hiba csúszik.

Print Friendly

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.