Úgy halt meg, hogy azt hitte, kudarcot vallott a misszió szolgálatában. 84 évvel később…


Az eredeti cikk Mark Ellis tollából itt található

1912-ben egy orvos-misszionárius, Dr. William Leslie azért utazott a Kongói Demokratikus Köztársaság egy távoli sarkába, hogy az ott élő törzsek felé szolgáljon. 17 évvel később szomorúan tért vissza az Egyesült Államokba, azt gondolva, hogy nem tudott Krisztus üzenetével hatni az ott élőkre. Hazatérése után 9 évvel meg is halt.

Azonban 2010-ben az Eric Ramsey vezette Tom Cox World Ministries csapata megrázó és szenzációs felfedezést tett. Kis gyülekezetek terjedő hálózatát találták, amelyek csillogó gyémántokként rejtőztek a sűrű dzsungelben, a Kwilu folyó mentén, Vanga-tól kiindulva, ahol Dr Leslie állomásozott egykor.

Egy misszionárius pilóta segítségével Ramsey és csapata Kinshasa-tól kelet felé Vangába repültek, amely egy Chessna Caravannal két és fél órás út volt. Miután elérték Vangát, egy mérföldet gyalogoltak a Kwilu folyóhoz, amelyen egy fatörzs csónak segítségével keltek át, mint egy fél mérföldnyi távon. Ezután további 10 mérföldet gyalogoltak tovább hátizsákjaikkal a dzsungel mélye felé, mire elérték a Yansi nép első faluját.

Előzetes kutatásai alapján Ramsey úgy gondolta, hogy a Yansik ezen a távoli területen lehetséges, hogy már találkoztak Jézus nevével, de valószínűleg nem értik igazán, hogy ki is Ő.

Nem voltak felkészülve a rendkívüli felfedezésre.

“Mikor eljutottunk oda, terjedő gyülekezetek hálózatát találtuk a dzsungel egész területén.” – számolt be erről Ramsey. “Mindegyik falunak megvolt a saját gospel kórusa, bár ők nem így hívták. Jegyezte meg. Saját énekeket szereztek és énekelték egymásnak faluról falura.”

Az általuk meglátogatott nyolc falu mindegyikében találtak gyülekezeteket, a 34 mérföldes területen szétszórva. Még egy 1000 férőhelyes kő-”katedrálist” is találtak az egyik faluban. Megtudta, hogy az 1980-as években ez a gyülekezet annyira látogatott volt – sokan mérföldeket gyalogoltak a kedvéért – hogy egy gyülekezetplántáló mozgalom is kezdődött a környező falvakban.

Misszió a dzsungel mélyén

“Időnként Dr Leslie átkelt a Kwilu folyón évente egyszer Vangából, és egy hónapot töltött utazgatva a dzsungelben, hordszéken utazva.

Tanította a Bibliát, a törzsi gyerekeket tanította olvasni, írni, beszélt nekik az oktatás fontosságáról, és Bibliai történeteket mondott nekik.” Jegyezte meg Ramsey. “Dr. Leslie volt az első, aki szervezett oktatási rendszert indított ezekben a falvakban.”

Sokáig tartott az is, hogy egyáltalán kiderítsék, ki is volt Lesley. A törzsi emberek csupán egyetlen néven ismerték, és nem tudtuk, hogy ez keresztnév, vagy vezetéknév volt-e. Tudták, hogy baptista volt, és tudták, hogy melyik városban állomásozott, és tudták, hogy melyik években.

A misszió kezdetei

Ramsey hazatérése után kicsit kutatott, és megtalálta, hogy Dr Leslie az Amerikai Baptista Missziói Egyesület-tel volt kapcsolatban, amelyet Adoniram Judson alapított 1841-ben, aki egyébként Burmában vezette az úttörő missziói munkát.

William H. Leslie a kanadai Ontarioban született, és gyógyszerészként dolgozott megtéréséig 1888-ban.

1905-ben Clara és William közös szolgálatot indítottak Culio-ban, Angolában, ahol egy súlyos hurrikánt is túléltek, amely épp egy nappal egyik gyermekük születése előtt csapott le, és persze sok más súlyos akadályt is mint megvadult bölényeket és hangyák seregét.

Hét évvel később sikerült megtisztítaniuk annyira a leopárdoktól nyüzsgő dzsungelt a Kwilu folyó mentén, Vanga közelében, hogy egy új missziói állomást alapítsanak egy kis darab síkon. A Vanga környéki falvakban néhány helyen még gyakorolták a kannibalizmust abban az időben.

Kudarc és dicsőség

Vangában 17 évet töltöttek el, de szolgálatuk egy durva bejegyzéssel zárul: “Dr Leslie-nek megromlott a kapcsolata néhány törzsi vezetővel, akik arra kérték, többé ne jöjjön közéjük. Később megenyhültek, még bocsánatkérések és megbocsátások is történtek, de nem úgy végződött mindez, ahogyan ő remélte.”

A célja az volt, hogy a Keresztyénséget terjessze. Úgy érezte, hogy az ott töltött 17 év alatt sosem tudott nagy hatást gyakorolni, de az eredmény, amelyet hátra hagyott, hatalmas.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük