24 dolog, amire naponta egy órát érdemes rászánni 7


1, Imádság

Ahogyan a pénzünkből tizedet adunk az Úrnak, hiszen Tőle kaptunk mindent, ugyanígy az időnket is ezzel a hálával kellene kezelnünk. Valójában ha tizedet adnánk, 2,5 órát kellene imádsággal töltenünk. Az Igéből azonban egyértelmű, hogy Jézus mit vár tőlünk: „Egy órát sem tudtok imádkozni?” Az egy óra a minimum, amit imádságban el kell töltenünk. Egyértelmű, nem?

2, Bibliaolvasás

Naponta csupán 3-4 fejezetet kell elolvasnunk a Bibliából, és egy év alatt végig is érünk rajta. Ez a táplálékunk, ezért legalább ennyit meg kell tennünk. Van olyan Youtube-prédikátor, aki szerint évente kétszer is elolvashatnánk

az Igét, sőt szégyellheti magát, aki már fél éve hívő és még nem ért a Biblia végére. Mi ne essünk ilyen túlz

ásokba. Elég, ha csupán ezt a 3-4 fejezetet igyekszünk alaposan tanulmányozni, átgondolni, néhány kifejezésnek az eredeti nyelven utánanézni (TheWord, MySword, Esword… kiváló alkalmazások ehhez), és a legfontosabb üzenetekről készítünk egy kis jegyzetet.

3, Gyülekezeti szolgálat

A gyülekezet nem egyszemélyes show-műsor. Ha misszionáriusok vagyunk, hajlamosak vagyunk távol tartani magunkat az elkötelezettségtől saját gyülekezetünkben, pedig épp lelki munkásoktól várható, hogy ne csupán saját szolgálatukban, hanem a gyülekezeti családban is használják kegyelmi ajándékaikat.

4, Háztartási munka

Naponta nincs szükség egy óránál többre ahhoz, hogy otthonunk rendben funkcionáljon, és mindig készen legyen vendégek fogadására. Nem kell, hogy mindig minden az élére legyen állítva, vagy csillogjon a tisztaságtól! Az sem nagy baj, ha a vasalni való néha kicsit összegyűlik. Ám ha mindkét szülő rászán egy órát naponta, akkor mindez kezelhető szinten marad.

5, Tanulás a gyerekekkel

Régen erre semmi szükség nem volt. A gyerekek délelőtt az iskolában voltak, délután gyorsan megírták a házi feladatot, majd mentek játszani. A szülők egy szorgalmas gyerek esetében azt sem tudták, hanyadik osztályba jár. Ma már az emberiség tudása 4-5 évente duplázódik. A gyerekeknek egész napos iskola után is szükségük van arra, hogy átnézzük velük a tanultakat, kikérdezzük, elmélyítsük a lexikális anyagot, és rendre szoktassuk őket. Ide tartozik a többi szülővel való kapcsolattartás, az osztálycsoport figyelemmel követése, az iskolai programokra, szülői értekezletre, fogadóórára járás. Néha szükség lehet arra, hogy problémás tanárokkal ezen kívül is egyeztessünk. A gyermekeink jövője függ ettől.

6, Társasjátékozás

Sokan a napi munka után fáradtan hazaesve nem szánnak időt a közös játékra, pedig kiváló társasjátékok gyülekeznek a polcon, amelyek fejlesztik a logikus gondolkodást, az érzelmi intelligenciát, stratégiai érzéket, önbecsülést, a siker és a kudarc feldolgozásának képességét.

7, Séta

A séta nem összetévesztendő az edzéssel. Kiváló lehetőség a stressz csökkentésére, a gondolatok kitisztítására. Pl. Einstein legjobb ötletei séta közben keletkeztek. Naponta 1-2 alkalommal érdemes rászánni az időt.

8, Edzés

A férfinak nincs joga a fizikai edzés terén amatőrnek lennie. Szégyen számára anélkül megöregedni, hogy látta volna azt a szépséget és erőt, amire a teste képes.” (Szókratész)

9, Kalóriák követése

Modern életformánk velejárója, hogy az élelemért már nem kell úgy megküzdenünk, ahogyan őseinknek az évezredek során. Szervezetünk azonban ösztönösen törekszik a raktározásra. Épp ezért érdemes nem csupán a kalóriákat követnünk, hanem általában a tápanyagok és vitaminok helyes arányát. A tudatosság itt elengedhetetlen.

10, Tisztálkodás, igényes öltözködés

Az ápolatlan külső, önmagunk elhanyagolása, pl. ha egy nő smink nélkül lép ki az utcára, vagy egy férfi borostás, az alacsony önbecsülés jele, ám ez vissza is hat ránk. Ha elkezdünk igényesen öltözködni, jobban érezzük magunkat a bőrünkben, nő az önbecsülésünk, hosszabb távon pedig egész életünk fejlődésére is kihat.

11, Naplóírás

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének első számú eszköze, ha leírjuk és visszakövetjük érzéseinket, gondolatainkat. Sok nagy ember életrajzában megjelenik a hűséges naplóvezetés. Egy misszionárius számára a munka, a jelentésírás szempontjából is elengedhetetlen mindez.

12, Meditáció

Ne gondoljunk semmilyen okkult vagy keleti vallásokhoz kötődő hókuszpókuszra. Van néhány olyan technika ami hívők számára is teljesen elfogadható, és segít a gondolatokat rendezni, a légzést szabályozni, és fejlődni a tudatosságban.

13, Nyelvtanulás

Bármilyen misszióba készül is az ember, akár itthon, Budapest utcáin is szüksége van nyelvekre. Érdemes foglalkozni elsősorban az angollal, amely nélkül szakmai fejlődésünk ma már teljességgel meg van lőve. De szükségünk lehet oroszra, franciára, és természetesen a bibliai nyelvekre. Ma már kiváló tananyagok állnak rendelkezésre az Interneten. Ne rekedjünk meg ott, ahol a többség!

14, Olvasás

könyvesbolt

Olvassunk ne csupán Bibliát, vagy keresztyén irodalmat, hanem más szakkönyveket, önfejlesztő, üzleti, és klasszikus irodalmat is! Az általános műveltség különösen igehirdetők számára elengedhetetlen, de minden bizonyságtevő hívőnek segítséget jelent. Az olvasás inspirál, nagyszerű levezetést ad egy nehéz nap után. Ilyenkor inkább válasszunk valamilyen szívünknek kedves regényt, mint szakmai könyveket. Az utóbbiakat tartogassuk a reggeli frissebb időszakunkra!

15, Szakmai fejlődés

Szakmai továbbképzések, webináriumok, online tananyagok hatalmas lendületet adhatnak számunkra. Bármilyen szakmában hatalmas előnyt jelent, ha a konkurenciánál 5-10%-kal gyorsabban fejlődünk és naprakészek vagyunk. Isten Országáért azonban még inkább a tőlünk telhető legjobbat kell nyújtanunk, ezért ne sajnáljuk az időt és a pénzt(!!!) ilyen fejlődési lehetőségekre!

16, Zenetanulás

Kutatások kimutatták, hogy a zeneileg képzett emberek mennyi mindenben tartanak előrébb az átlagnál. Ha még sosem foglalkoztunk zenével, itt az ideje. Kiváló alkalmazások segítik ma már pl. a zongoratanulást, de nem szabad visszariadjunk attól sem, hogy magántanárhoz, vagy zeneiskolába eljárjunk. Hosszabb távon csodásan hat vissza életünk minden területén.

17, Tervezés

A napunk, programunk, feladataink, költségeink tervezése sokszorosan megtérülő idő. Nélküle mintha a lovak közé dobnánk a gyeplőt. Legyen időnk reggel áttekinteni a feladatainkat, este pedig kiértékelni a napot és előkészíteni a másnapi programot. Jó, ha nem dobjuk ki a vásárlásnál kapott blokkokat sem, hanem a nap végén lekönyveljük, és megnézzük, hogy állunk a költségvetésünkkel.

18, Levelezés

Sokan nem foglalkoznak pl. a számláik befizetésével, pedig az automatikus leemelésekből mennyi bonyodalom származhat! Itt a tudatosság nagyon sok pénzt foghat meg a számunkra. Érdemes a számlaleveleket 5 évig megőrizni, és a befizetéseket ellenőrizni, akár otthonról, vagy postán megtenni. Ugyanígy a más jellegű e-mail-eket, leveleket és egyéb üzeneteket naponta megválaszolni. A halogatás nem csupán bajokat okoz, az önbecsülésünket is rombolja.

19, Hírek követése

Nem hagyhatjuk, hogy a világ elszáguldjon mellettünk. Sokan csupán a Facebook-on, ismerőseiktől értesülnek a fontosabb eseményekről. Így azonban egy „hírbuborék” alakul ki körülöttük. Csak olyan ismerőseik vannak, akik hasonló szemléletűek, és a Facebook megszűri a számunkra potenciálisan érdekes híreket. Ne hagyatkozzunk csupán erre! Olvassunk 2-3 híroldalt, és külföldi hírcsatornákat is! Nézzünk este legalább két híradót. Esetleg feliratkozhatunk valamilyen hírfigyelő szolgáltatásra, így nap közben is megkapjuk a legfrissebb híreket.

20, Hobbi

Ne legyünk szakbarbárok, ne engedjük, hogy életünk beszűküljön! Mi az, ami kikapcsol, feltölt, sikerélményt ad? Legyen egy ilyen hobbink, gyűjtőszenvedélyünk, amire büszkék lehetünk! Érdemes ilyen jellegű csoportokba feliratkozni, vagy régi barátokkal felvenni újra a kapcsolatot.

21, Délutáni alvás

Az emberiség a villanykörte feltalálása előtt lényegesen többet, naponta legalább 10 órát aludt. Történelmünk során sokkal inkább többfázisos alvás volt szokásban. Déli népeknél a mai napig megvan a „szieszta”, a délutáni pihike, ami után sokkal frissebben, a legnagyobb hőséget elkerülve tudnak dolgozni. Tudtuk azt, hogy Churchill minden délután 1 órát aludt? Meg is nyerte a világháborút.

22, Családi közös étkezések

Kell indokolnom, milyen fontos, hogy ne a tévé előtt, vagy számítógép előtt „toljunk valamit az arcunkba”, hanem naponta legalább néhány alkalommal üljünk asztalhoz szeretteinkkel, barátainkkal? Jézus életében láthatjuk, milyen nagy jelentősége volt az asztalközösségnek. Szánjuk rá az időt és a figyelmet!

23, Kertészkedés

Ha kertünk van, érdemes naponta egy órácskát (nyáron picit többet) kint lenni ahelyett, hogy kampányszerűen nyírnánk le az embermagasságú gazt. A folyamatos nyírás, gyomlálás és öntözés meghálálja a munkánkat. Ha nincs kertünk, ez az élmény nagyon fog hiányozni. Gondolkodjunk el egy hétvégi kert vásárlásán! A modern ember egészségtelen módon elszakadt a termőföldtől. A mi életünket sokkal gazdagabbá teszi, ha ezt a kötődést legalább egy hobbikert szintjén visszahozzuk.

24, Barátokkal való kapcsolattartás

A barátság kulcsa a minőségi idő, odafigyelés egymásra. Legyen naponta egy óránk, amikor beszélgetünk, köszöntünk, figyelmességeket engedünk meg magunknak. Ezzel épül a kapcsolat. Ne csak akkor figyeljünk barátainkra, amikor meg akarjuk kérni őket valamire. Szokás a Facebook-on a születésnaposoknak egy „Boldog szülinapot” bejegyzést küldeni. Még jobb azonban, ha valamilyen kis grafikával, zenével, vagy személyes pár sorral köszöntünk.

Mi ebből a tanulság?

1, Az idő a legdrágább erőforrásunk. Órából minden embernek naponta 24 adatott meg. Ha követjük a fentieket, akkor naponta egy órát alszunk, azt is csupán délután, és akkor még nem is dolgoztunk. Ebből következik, hogy bár a fentiek mindegyike indokoltnak hangzik, nincs élő ember, aki ezt így csinálná.

2, A tevékenységeink 20 százaléka hozza az eredményeink 80%-át. (Parreto-elv) Találjuk meg azt a kicsi tevékenységet, ami a legnagyobb eredményt hozza az életünkben, a többit pedig hagyjuk! Gondoltunk már arra, hogy egy jól megválasztott hobbi heti 2-3 órában le tud fedni jó néhányat a felsorolt dolgok közül? Pl. ha szeretünk kirándulni és időt is tudunk szánni rá, azzal edzésben tartjuk magunkat, kitisztul a fejünk, közelebb kerülünk a természethez, időt töltünk a gyerekeinkkel és még sorolhatnám, hogy mi mindent tesz hozzá az életünkhöz. Szóval találjuk meg azt a néhány kulcstevékenységet, ami teljessé teheti az életünket, és szánjunk rá annyi időt, amennyit tudunk. A többit pedig hagyjuk! Még lelkiismeret-furdalásunk se legyen miattuk!

3, Végül pedig: a papír mindent elvisel. A fentiek mindegyike komoly és indokolt. Csak így egymás alá írva abszurd. Külön-külön cikkben, vagy atyai jó tanácsokban azonban mind elhangzott már. Az életünk egy rendszer. Ha egy ember egy ponton beleszól, nem is tud tekintettel lenni az egészre. Ezért az életünkért csak mi vállalhatunk felelősséget, senki más nem veheti át az irányítást tőlünk, mert nincs is abban a helyzetben, hogy a következményeiért vállalja a felelősséget. Ezért ha ilyen és ehhez hasonló tanácsokat kapunk, illedelmesen köszönjük meg, bólogassunk egyetértőleg, és lépjünk tovább! Ha pedig valaki ellenőrizni is próbálja, hogy követjük-e a tanácsát, ne féljünk határozottnak lenni, és rövid úton leállítani!

Azt és annyit kell tennünk, amit és amennyit az életünk elbír.

UPDATE: Igen, sok fontos és életmentő tanácsot is kaphatunk az életünk során. Erre Bogi anyukája emlékeztet a hozzászólásokban. Itt a blogban is elhangzott már egy és más. Remélem, sok hasznosítható is. Nem lenne jó önhitten elzárkózni minden ilyen elől (pláne, hogy így az én blogomat sem olvasnád tovább). De SENKI nem vállalhatja át annak a felelősségét, hogy az életed megtervezd, és kialakítsd.


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 Gondolat “24 dolog, amire naponta egy órát érdemes rászánni

 • Czakóné Nagy Judit

  Akkor ez itt 24 atyai jótanács… vagy annak vehető. (Hogy mitől ennyi… miért – nem tudható.) A “végül pedig” – egyfajta konklúzió.
  Ezzel kapcsolatban volnának aggályaim… és most nem ERRŐL a 24 dologról beszélek. Hanem csak úgy, “általában”… Mert a konklúzió igazán csak egy szempontot vesz figyelembe: azét, aki a tanácsot kapja.
  Lássuk a másik oldalt is. Lehet, hogy a “beleszól” nem annyira beleszólás, mint inkább a jobb irányba terelés szándéka csupán. Egy másik aspektus felvillantása… Érdemes mérlegelni: az irányítást akarja-e átvenni vajon, vagy csak külső szemlélőként, saját tapasztalatának birtokában meg akarja óvni azt, akinek az életébe “beleszól”, hogy valami helyrehozhatatlanba beleszaladjon…
  A mentő szeretet kategóriája.
  Lehet a felelősség mégis a tanácsolté. Fel lehet tenni a kérdést: “Mégis kinek az élete…?” Igen. De! … “Hallgass, fiam, apád intésére, és ne hagyd el anyád tanítását,” (Péld. 1:8) Ugye ismerős…? és halkan és csendesen mondom… és a mi fő: NEM ÉN…

  • mentor Bejegyzés szerzője

   Értelek. Talán az igazi atyai vagy anyai tanács az, amire a leginkább szükséges figyelni. Remélem, ezt mások is értik. De senki sem fog tudni helyettünk felelősséget vállalni az életünkért. Ami pedig a legfontosabb: Van jobb megoldás, mint egyesével mindent megcsinálni, amit jó ötletként, vagy kihagyhatatlanként mások mondanak. Remélem, lesz még alkalmam írni erről.

   • Czakóné Nagy Judit

    Bocsi, rájöttem… a kérdés költői… 😀 Mármint, hogy mért pont ennyi…Az a bizonyos 24 óra – leképezve. Egy napba ami belefér… BOCSI a kérdésért… nem figyeltem. De amit hozzátettem, az igaz és fontos szerintem… még így is.

 • Lajos Bea

  A 9.,10.ponthoz gondolat.
  9. Szerintem nem a kalóriák számolása, hanem a mértékletesség a fontos. De gondolom te is erre akartál utalni.
  10. Én nem tartom a sminket az ápoltság mércéjének. Nem sminkelem magam, de figyelek, hogy tiszta legyen a körmöm (lakk nélkül), a hajam, a ruhám és a cipőm is. Ezt bárki megteheti. Egyetértek, hogy az ápoltság fontos mind sajátmagunk( önbecsülés), mint a környezetünkben élők számára( tisztelet).
  És a meditáció valahogy nekem nagyon nem…bizonyára az okkultista, ezoterikus tanok miatt. A légzésre figyelés, a tudatosság ilyen irányú fokozása, fejlődése szerintem a kereső embert egész más irányba viheti. Nem biztos, hogy a megfelelő ajtó fog kinyílni, úgyhogy ezzel óvatosan.

  • mentor Bejegyzés szerzője

   Szia Bea! Köszönöm, hogy itt vagy! Remélem, látod mind a 24 pontban, és át is számoltad fejben, hogy a cikk némi iróniával élt. Mind a 24-et hallottam már hívőktől, de ha mind a 24-et megtartanánk, nem lenne életünk.
   Persze, fogyókúrával kapcsolatban máris találtam jobb megoldást, ami nem időrabló, mégis segített. Persze, Bogi sem sminkeli magát, és gyönyörű. A meditációval kapcsolatban: kereső embereket inkább távol tartanám tőle, egy érett hívő, ha nincs múltja az okkultizmusban, fog tudni határt húzni. Számomra azonban pontosan ilyen jól működik a séta. Akkor jönnek a legjobb ötleteim. 🙂
   A legfontosabb: nem tudunk mindent megcsinálni, amit mások kihagyhatatlannak mondanak.

   • Lajos Bea

    Na igen, az irónia felismerését még tanulnom kell. 😀
    És a sétát én is támogatom, szerintem is jó dolgok jutnak olyankor az eszembe….
    Mindenesetre szeretem az írásaid, mert elgondolkodtatók. Köszi.