You are currently viewing Mit csinál mostanában a Misszió-Mentor?
Kávé, Biblia, csend... nekem erre van szükségem, hogy ne csússzak szét.

Mit csinál mostanában a Misszió-Mentor?

Úgy döntöttem, szeretnék kicsit számot adni a blog olvasóinak arról, hová tűnt a Misszió-Mentor az elmúlt időszakban. Miért jelentek meg olyan ritkán a cikkek? Lesz-e folytatása az Elhívás-Műhelynek és lehet-e jelentkezni a mentori programra?

Nagyjából 2016 őszéig szeretnék visszamenni az időben, hogy a történet érthető legyen. Ekkortájt egy változás kezdődött az életemben. Született egy döntés, hogy nem csupán szívemet, hanem fizikai állapotomat és elmémet is Isten szolgálatára szentelem, és szeretnék erősebb, hatékonyabb lenni a munkámban és életem minden más területén is. Elkezdtem tudatosan figyelmet szentelni a fejlődésemnek, tanulásnak, a nehézségekkel való szembenézésnek. Célokat tűztem ki, és igyekeztem megtalálni a megfelelő lépéseket, amelyek a célok megvalósulása felé mutatnak. Faltam minden olyan tudásanyagot, amely ezzel foglalkozott.

Új szokások

Átalakultak a reggeleim: tudatosan, egy számomra hasznos egyszerű rituáléval kezdtem a napjaimat. Intenzívebb lett a bibliaolvasásom, tudatosan figyeltem az imádság rendszerességére. Elkezdtem sétálni, mintegy első lépésként egy egészségesebb életért. Kísérleteztem fogyókúrákkal, végül sikerült elköteleznem magam egy ritmusra, amelyben heti hat napon át kerülöm a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, édességet, kenyeret, tésztaféléket, krumplit, vasárnap pedig ünnepelek. Jó volt mindezek gyümölcsének is örülni.

Átalakultak a szabadidőim is. Elkezdtem számomra hasznos könyveket olvasni, akár angolul is. Hirtelen nagyon bölcsnek és tapasztaltnak éreztem magam. Elindítottam hát a blogot, hogy a fejlődés lehetőségét másokkal is megosszam, leginkább azokkal, akik vágynak egy eredményes keresztyén szolgálatra, de szokásaik vagy félelmeik visszahúzzák őket. Ekkoriban történt tehát, hogy közel egy éven keresztül heti rendszerességgel írtam újabb bejegyzéseket, megszületett a Misszió-Mentor blog.

Mi történt a Misszió-Mentor blogban?

Valójában azonban azt kell mondanom, hogy akkoriban nagyon kiszámítható életet éltem, amelyben megvolt a mozgástér és bizony a fejlődés lehetősége is. Néhány jó szokás csodás eredményeket hozott a mindennapjaimban. Ezért aztán a blog cikkeiben is magabiztosan írtam. Bár vállalom ma is a leírt szavakat, és sok pozitív visszajelzést kaptam, utólag azt kell mondanom: könnyű nekem.

Mindenesetre örömmel tölt el ma is, hogy annyi kihíváson sikerült átverekednem magam: weboldal létrehozása, levelezőlista hozzákapcsolása, közösségi média jelenlét, egy könyvecske, amelyet feliratkozás fejében ingyenesen tudok adni mindenki számára, és végül, nagyjából egy évvel az indulás után egy személyes találkozást, egy műhelyet is sikerült megszerveznem.

Ebben a blogban megjelent két írásom, amelyekben különösen is feladtam a leckét. A sátorkészítésről írtam. Annak biztos tudatában, hogy máris rengeteg problémát sikerült megoldanom, ezért minden más probléma is ugyanúgy megoldható. Miért ne élhetnénk hát úgy, mint Pál apostol, aki minden kötöttségtől mentesen, minden akadályon át tudott szolgálni, missziózni, miközben gondoskodott magáról és munkatársairól a tudása segítségével? A sátorkészítést akkor kezdte el, amikor szükség volt rá és akkor dobta el, amikor jónak látta. Miért ne csinálhatnánk ma is így?

Visszatérés a misszióba

Az elmúlt másfél évben tehát ezzel a kihívással néztem szembe: Szolgálat mellett próbáltam meg felépíteni sátorkészítő vállalkozásokat. Persze, továbbra is fizetett szolgálat mellett, és egyáltalán nem volt sürgős, hogy gyorsan megélhetést biztosítsak, hiszen az adott volt.

Isten ajtót nyitott számomra ismét a zsidók közötti szolgálatban, részben az új tudásomat használva, amit jórészt a Misszió-Mentor blognak köszönhetek, a Zsidók Jézusért honlapjával és egyéb kommunikációs csatornáival kezdtem dolgozni, közben pedig belevetettem magam a missziói szolgálatba is. Persze miért is adtam volna le a gyülekezeti szolgálataimat? Közel egy éven keresztül a kettőt együtt csináltam, majd teljes időmben csatlakoztam a zsidók közötti szolgálathoz, bár továbbra is vittem mellette az ifjúsági szolgálatot.

Szórólapot osztok

Online marketing képzés, a sátorépítés szerszámoskészlete

Ekkor kezdtem el még alaposabban beleásni magam az online marketingbe, azaz mindabba, ami a Misszió-Mentorban segített átvinni az ingerküszöböt. Még több tapasztalatot gyűjtöttem a weboldalakról, a hírlevelekről, a hirdetésekről, vállalkozásról.

Tanulóprojektként elkezdtem egy webshopot építeni, amely túrafelszereléssel foglalkozik. Egy percig sem gondoltam, hogy webshopozni akarnék. Ám amikor elkészültem, több kedves visszajelzést is kaptam, hogy mennyire jók a termékek a boltomban, és remélik, hogy meg is lehet vásárolni őket. Így hát ebbe is belevágtam. Hamar rá is ébredtem, hogy aki összerak egy weboldalt, még nem feltétlenül tud bármit is a működtetéséről. Gigászi küzdelem következett a termékek beszerzésével, majd azzal, hogy vevőket szerezzek. A hirdetések elkezdték nyelni a pénzt, miközben tömegével hoztak lájkolókat, követőket, feliratkozókat, csak épp vásárlókat nem. Egy igazságosabb világban egy gazdag nagybácsi fizetne a kedvelésekért, feliratkozásokért, lelkes hozzászólásokért. Itt azonban csak a vásárlók hoznak bevételt. Belefutottam rossz termékbe, kelletlen beszállítóba… végül a sok erőfeszítés elkezdett kifizetődni.

Újabb lehetőségek

Közben elkezdtem keresni a kivitelezési munkákat is, azaz mások weboldalait vállaltam el. El kell mondanom, hogy sokkal simább az út ezen a területen. Megcsinálom, kifizetik. Egyedül rajtam múlik, hogy milyen minőséget adok, és mikor tudok szállítani. Először egy kis hangszerműhely weboldala készült el. Azután két vállalkozó barátom, majd egy frissen végzett coach marketingjével kezdtem foglalkozni.

Megépítettem a saját kivitelezéssel foglalkozó weboldalamat is, és kidolgoztam egy programot szolgáltató jellegű vállalkozások indulásához. Itt nehézséget az okozott, hogy az ügyfeleim nem értették meg, mitől lesz jó nekik egy weboldal. Próbálták olcsón megúszni, és nehezen vettem rá őket, hogy megtanulják a weboldal használatát. Ennek ellenére én magam is nagyon sokat tanultam ezeken a munkákon keresztül.

Végül most ősszel belefogtunk feleségemmel egy új webshop építésébe, ezúttal okosékszerekkel foglalkozunk. Rekord idő alatt választottuk ki a termékeket, adtuk le az első rendelést. Mire az első cuccok befutottak, már készen is voltam a weboldallal, majd szerveztünk egy nyereményakciót, és igyekeztünk, hogy még karácsony előtt kipróbálhassuk, mit alkottunk. Csodák csodája: két rendelést is kaptunk az oldalon, a messze nem ideális körülmények ellenére.

nő a szurdokban hátulról, hátizsákkal, kendővel... nagyon romantikus.
A sátorkészítő tanulóprojektem emblémája lett ez a hölgy a ködös kanyonban.

Sátorkészítés – eleinte rémes küzdelem

Mindezt munka és szolgálat mellett. Elfogott az érzés, hogy már csak akasztott ember nem voltam eleddig. Kicsit sikerült túlterhelnem magam.

A sok-sok munka tanulsága: szolgálat mellett kitanulni és felépíteni a vállalkozást rémes küzdelem. Immár nem úgy látom, hogy a dolog mindenki számára megoldható és egyszerű. Sokkal inkább úgy látom, hogy Isten különleges kegyelme van rajtam. Olyan lehetőségeket, olyan erőt kaptam, amivel mások nem feltétlenül rendelkeznek. Kibírtam ezt az önként vállalt hajszát, és fel tudtam építeni valamit. Nem azért, mert megérdemlem. Van olyan barátom, aki ezeknél is nagyobb erőfeszítéssel próbálja fenntartani beteg szüleit, vagy sérült gyermekét, vagy saját egészségével kell igazságtalan küzdelmet folytatnia. Nekem lehetőségem van, hogy értük is erős legyek. Erősebb, mint most. Türelmesebb, kevesebb panasszal. Rájöttem, hogy még bőven van hová fejlődnöm.

A Misszió-Mentor jövője

Nos, a Misszió-Mentor kevesebb cikket kapott az elmúlt időszakban. Nekem azonban gyűlt a tapasztalatom a sátorkészítéssel és általában a szolgálattal kapcsolatban. Azt hiszem, eljött az ideje, hogy nagyon-nagyon alázatosan ismét elérhetővé tegyek néhány gondolatot ezekkel kapcsolatban.

Szeretném megosztani a tudásom, a weboldal készítéséről, elsősorban gyülekezetek és missziók számára. Szeretnék segíteni az online misszióban, és a vállalkozások indításában is. Szeretnék létrehozni egy tanúsítványt valódi sátorkészítő vállalkozások számára: egy logót, amelyet azok érdemelnek ki, akik legalább heti tíz órányi szolgálat mellett építenek vállalkozást.

Remélem, hogy sok hasznos szabadon elérhető információt találtok a megosztott cikkekben is, azonban nem lesz minden teljesen ingyenes. Szeretnék létrehozni egy zárt felületet, ha úgy tetszik, egy online magazint, ahol zárt körben több és részletesebb tapasztalatot tudok megosztani, és egyébként nagyon drága fizetős eszközöket elérhetővé tenni. Abban bízom, hogy akik ezt használják, elkötelezettebben fogják értékesíteni ezeket a lehetőségeket, és pontosabb visszajelzést is adnak számomra, hogy jó irányba indultam-e. Szeretnék újra műhelyeket is tartani, sokkal gyakorlatiasabban, mint legutóbb. Igen, elérhető lesz/marad a mentori program is.

Sajnos ez utóbbi néhánynak a fenntartása már számomra is túllépi a hobbi költségvetés kereteit. Hiszek abban, hogy amiért akár csak jelképes összeget is fizetünk, azt sokkal komolyabban vesszük, mint amit ingyen osztogattak. Fontos az is, hogy mindig tudjam, az általam esetleg megvásárolt licenct ki és mire használja. A műhelyeknek pedig terembérleti költségei lesznek. Ha elindul ez a zárt felület, igyekszem még érthetőbben elmondani, miről szól és kiknek lehet hasznos.

Egy magyar misszió

Van egy régi-régi álmom: Nagyon szeretném, ha létrejönne egy önálló magyar zsidómissziói kezdeményezés. A Misszió-Mentor elsősorban a jövő magyar misszionáriusai számára készülő gyakorlati tudásanyag szeretne lenni, bár bízom abban, hogy amit leírok ennél sokkal szélesebb körben használható.

Az előző év fontos célkitűzése volt a webshopjaimon keresztül munkába állítani új tudásomat, és visszaigazolást szerezni, hogy képes vagyok a „sátorkészítésre”. Kicsit ezért hallottatok ritkábban felőlem. A jövő évi nagy tervem, hogy az így megszerzett tudást a Misszió-Mentorban és később, ebben a fontos misszióban kamatoztassam.

Vélemény, hozzászólás?