You are currently viewing Olvasni jó dolog – bibliaolvasás

Olvasni jó dolog – bibliaolvasás

Tehát mielőtt hatalmas stratégiákat alkotnánk, és üzleti világból átemelt amerikás betűszavakkal fárasztanálak titeket, szeretnék a két legfontosabb szokásról szólni. Aztán majd beszélünk még róla máskor is. Elvégre ez egy blog, internetes napló. Ahogy jönnek az ötletek, témák, impulzusok, születnek bejegyzések is. De az indulásnál legyen az első helyen a bibliaolvasás és az imádság! Most épp az elsővel foglalkozunk.

Lehet, hogy nyitott kapukat döngetek. Lehet, hogy messze előttem jársz. Lehet, hogy már teológián, vagy hívő életed első éveiben megszilárdult szokásaidról beszélek. Légy akkor türelemmel hozzám! Tudom, hogy nem mindenki ilyen áldott, mint ahogy én sem voltam az.

Tanulj meg olvasni!

A Biblia nem tankönyv, nem forrásmű a prédikációhoz, nem teológiai muníció, nem eretnekcsapkodó segédeszköz, hanem mindennapi kenyér. Útmutatás. Erőforrás. Üzenet. Az Élő Isten élő szava. Aki Isten gyermeke lett, természetes módon vágyik, éhezik rá. Nélküle viszont a hívő élet elsorvad.

Kicsit hadd osszam meg a történetemet ezzel kapcsolatban: Hívő életem kezdetén, boldogult gimnazista koromban egy hívő osztálytársam javaslatára kezdtem el a bibliaolvasás-t, akkor éppen János evangéliumánál. Ő azt mondta, hogy egy fejezetnél kevesebbet, egy-egy címmel jelölt szakaszt olvassak belőle, próbáljak elgondolkodni az üzenetén, azután imádkozzak röviden. Így kezdtem el esténként csendességeket tartani.

Mikor feleségemmel egybekeltünk, onnantól esti áhítatainkat együtt tartottuk. Egy darabig voltak reggeli áhítataink is, ahol inkább csak elolvastuk a kijelölt igét. Aztán elfogyott a lelkesedés. Az esti áhítatok azért masszívan kitartottak.

Azután érkeztek a gyerekek szép sorban, és a fáradtság győzött. Elmaradtak az esti áhítatok is. Időről időre nagy rössel nekikezdtem a saját csendességemnek, de hamar ki is fulladt.

A missziói szolgálatban évről évre elkezdtem összeállítani egy saját ” Bibliaolvasó vezérfonal „-at, amely a zsinagógai olvasmányokat és a héber kánon sorrendjét követte az Ószövetségben, persze nem kihagyva az Újszövetséget sem. Egy év alatt végig a Biblián. Mondanom sem kell, hogy összerakni egyszerűbb volt, mint követni.

Bibliaolvasás a próbák idején

És ekkor jött el a próbák ideje. Visszatekintve azt kell mondanom, hogy áldottak voltunk. Munkánk volt, támogatásunk volt, egészséges gyerekeinknek örülhettünk, csupán a gyülekezetünkben történtek számunkra érthetetlen dolgok. Mivel pedig ez a gyülekezet működtette a gyerekeink iskoláját, és egyben ez volt feleségem munkahelye is, az itteni konfliktusok elkezdték felforgatni az egész életünket.

Nyitott Biblia
Bibliaolvasás egy kávé mellett… 🙂

A konfliktusok alatt kilátástalannak tűnő reggeleken elkezdtünk kicsit korábban kelni, és olvasni Isten Igéjét. Észrevettük, hogy az Ige üzen. Az Ige felkészít a napi helyzetekre. Az Ige helyes ösvényt mutat, amikor tanácstalannak éreznénk magunkat. Az Ige vigasztal, amikor elárulva érezzük magunkat. Sokszor kellett emlékeztetnem magam, hogy az Ige nem horoszkóp. Nem azt mutatja, mire számítsak aznap. Sorban olvassuk. Megismerjük. De Isten elképesztő módon tud felszerelni, felkészíteni, megtámogatni, bárhol olvasod is.

Mit adhat a bibliaolvasás

A napi bibliaolvasásban témákat, gondolatokat, üzeneteket kaptunk. Mikor valakivel találkoztam a missziós szolgálatban, mikor valahol felkértek egy áhítatra, mikor valaki tanácstalan volt, mikor valaki kérdéssel jött, készen volt az Ige. Hiszen erről olvastunk a múlt héten!

Elkezdtük megismerni az Ige válaszait bizonyos kérdésekre. Hol mondja az Írás…? Persze, vizsgáztam bibliaismeretből. Tudom én, csak most valahogy nem akar előjönni… hová is tettem a konkordanciát… Hát most itt van a válasz. Épp ezt olvastuk legutóbb! Próféciák, érdekes történetek, jobban átgondolt szakaszok, új impulzusok… Szól az Ige.

Azután elkezdtünk vezetést kapni. Elindultunk egy másfajta szolgálat felé. Megerősítést kaptunk az elhívásunkban, hogy mi az, amit csinálnunk kell, és mi az, ami csak elterel tőle. Feleségem eljött a munkahelyéről, és nem azonnal, sértődésből, hanem egy évvel később, az Ige vezetése nyomán, meggyőződéssel. Gyülekezetet is váltottunk. Az Ige erősített meg benne. Nagyon jól döntöttünk.

A „Bibliaolvasó vezérfonal”

Akkor reggelente együtt olvastuk az Igét, és négyévente jutottunk végig a Biblián. Nemrégiben ezt elkezdtem nagyon kevésnek érezni. Bevezettem egy személyes csendességet, amihez próbálok korábban kelni, vagy a nap során később lassítani. Így megdupláztam az olvasmányomat. Kétévente olvasom végig a Bibliát. A Bibliaolvasó vezérfonal még mindig a zsinagógai évhez igazított naptár, amit minden évben legyártok. Kicsiszoltam annyira, hogy év közben öt alkalommal lehessen váltani, így rendszeresen sorra kerülhetnek a Törvény, Próféták, Írások és Újszövetség. Így nem lesz egyoldalú a táplálkozásom.

Ha sikerült kíváncsivá tennem téged, látogass el szolgálatunk honlapjára, és töltsd le te is, vagy állítsd be a naptáradba, és próbáld ki ezt a „Bibliaolvasó vezérfonal”-at, vagy ahogy nevezzük: Bibliai naptárat!

A történetemmel azt szerettem volna megmutatni, mennyire hiányzik a bibliaolvasás egy szolgálatból, ha nincs, és micsoda erőforrás, ha van. Visszatekintve Missziós szolgálatunk csetlő-botló szakasza ide vezethető vissza, és jó irányt venni is akkor kezdett, amikor az Igéhez elkezdtünk visszatérni.

Bibliaolvasás a szolgálatban

Tehát ha magadra maradtál egy új missziós szolgálatban, ne aggódj azért, hogy az első héten hány emberrel találkoztál, milyen programot szerveztél, vagy mit blogoltál, vagy írtál-e már hírlevelet! Sokkal fontosabb, hogy tudj olvasni! A későbbiekben pedig ne legyen olyan elfoglalt, vagy alkalmakkal telerámolt programod, hogy a bibliaolvasás váljon áldozattá. Szeretnék később írni a fontossági sorrendről, a lényeges, a fontos és a lényegtelen dolgokról az életünkben. A bibliaolvasás legyen a leglényegesebbek között!
Mit olvass? Mennyit olvass? Ez nagymértékben rajtad múlik. Ha még sosem alakult ki a Bibliaolvasás szokása nálad, valahol el kell kezdened. Legyen ez egy Evangélium! A legegyszerűbb talán Márk. Valószínűbb, hogy már túl vagy ezen a fázison. Valahol kezdd újra! Vedd fel a fonalat egy bibliaolvasó vezérfonal segítségével, vagy döntsd el saját magad!

Egykori osztálytársam tanácsát szoktam továbbadni: Olvass egy fejezetnél kevesebb szakaszt! Annyit, amit a Biblia fordítói egy címmel választottak el. Néhány hónap, vagy az első sikerélmények után gyorsíts – Olvass kettőt!

Olvasd sorban! Ne csak a Spurgeon áhítatos könyvét, ahol csupa ígéretet olvasol… Legalábbis ha ezzel kezdted, ne maradj meg itt! Juss végig a Biblián egyszer, kétszer, sokszor!

Vannak útmutatók, naptárak, kalauzok, bibliaolvasó vezérfonal-ak, amelyek végigvezetnek a Biblián valamilyen rendszer szerint. Nem azért, mert református vagyok, de a magyar nyelvű Bibliaolvasó Kalauz (Kálvin Kiadó) nagyon alkalmas arra, hogy rendszeresen olvassuk a Bibliát. Naponta egy újszövetségi szakaszt és egy ószövetségi fejezetet ír elő, egy pici áhítattal kiegészítve. Így az Ószövetséget három- az Újszövetséget kétévenként olvashatjuk végig a segítségével. Ugyanakkor a kalauz nem sorrendben veszi a könyveket, hanem hozzáigazítja az egyházi évhez, pl karácsonykor karácsonyi szakaszok következnek, húsvétkor húsvétiak…

Az általam összerakott naptár pedig a tempónktól függően évente, kétévente, vagy négyévente vezet végig a Biblián, méghozzá sorrendben. Persze így az egyházi évhez nem tudunk igazodni, de hát valamit valamiért. 🙂Naptár bibliaolvasás-hoz

Ne akarj semmit bepótolni! Csak türelmesen!

A minap beszélgettem egy kezdő misszionáriussal, aki elmondta, hogy egy „youtube-prédikátor” szerint aki egy éve hívő, és még nem olvasta végig a Bibliát, az szégyellheti magát, mert napi X fejezet olvasásával évente kétszer végig lehet jutni rajta. Megkérdeztem, hogy ő olvasta-e már a teljeset. Nem volt benne biztos, pedig már öt éve hívő.

Attól tartok, hogy ez a szentéletű prédikátor sokakat elkeserít ezzel a kijelentéssel. Én nem mernék ilyeneket állítani. Inkább Martin Luther King mondását idézném itt, ami a bibliaolvasás szempontjából is megszívlelendő:

„Ha nem tudsz repülni, fuss! Ha nem tudsz futni, járj! Ha nem tudsz járni, kússz! De bármit is teszel, előre kell haladnod!”

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?