You are currently viewing Csűrcsavar két veszedelmes ellenfele – séta és olvasás

Csűrcsavar két veszedelmes ellenfele – séta és olvasás

Az Ördög nyilvánvalóan nem akarja, hogy Isten gyermeke fegyelmezetten és rendszeresen olvassa a Bibliát és imádkozzon. Ezt már ismerjük. Van azonban két másik halálos ellensége az életedben a tunyaságnak és az önsajnálatnak. Csűrcsavar levelei (C.S. Lewis elmés műve) leleplezi a gondolatmenetet, miért veszedelmes az Ördög számára, miért hasznos a számodra a séta és az olvasás:

„S most lássuk hát a baklövéseidet! (írja a tapasztalt ördög a kezdő kísértő unokaöccsnek – megj. MM) Saját bevallásod szerint mindenekelőtt megengedted védencednek, hogy egy jó könyvet olvasson, mégpedig nem azért, hogy szellemes megjegyzéseket tegyen róla új barátai körében, hanem mert maga az olvasás örömet szerzett  neki. Másodszor: megengedted, hogy sétát tegyen a régi malomhoz, hagytad, hogy ott teázzon, s hogy a sétát – kedve szerint való, szép tájakon – egyedül tegye meg. Más szóval: megengedtél neki két valóságos, igazi örömöt. Valóban olyan oktondi voltál, hogy nem láttad, milyen veszély rejlik ebben? A fájdalmat és az örömöt egyaránt az jellemzi, hogy félreérthetetlenül valóságos, s bizonyos értelemben kijózanítja azt, aki átéli…

…Hogy nem láthattad hát, hogy éppen az igazi örömtől kell a leginkább távol tartanod? Miért nem láttad előre, hogy ez az öröm az ellentét erejével agyon fogja ütni a sok hitványságot, amelynek értékelésére oly nagy fáradsággal tanítgattad? S hogy a könyv meg a séta által szerzett gyönyörűség a legveszedelmesebb valamennyi közül? Hiszen ez lehántotta érzékeiről azt a kérget, amellyel te beborítottad, az volt az érzése, hogy magához tér, újra megtalálja önmagát! Hogy az Ellenségtől eltávolíthasd, ahhoz előbb önmagától, igazi énjétől kellett eltávolítanod, s ebben el is értél már némi eredményt. Most azonban mindez kárba veszett.” (13. fejezet – Harmat 2007. 66-67.o.)

Hát ezért. Ezért olyan nagy barátja a TV és a Facebook üres és tervezetlen nézegetése, és ezért próbál távoltartani minden ingerenciád azoktól a dolgoktól, amelyeknek nincs képernyője.

Igen, a Misszió-Mentort is képernyőn nézed. Csukd le szépen, és sétálj egyet! Jót fog tenni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?